BALA TENTERA SAYA

December 31, 2011

In Last day of this year


:) Thanks to those who hated me, they made me a stronger person.
:) Thanks to those who loved me, they made my heart bigger.
:) Thanks to those who were worried about me, they let me know that
they actually cared.
:) Thanks to those who left me, they made me realize that nothing lasts
forever.
:) Thanks to those who entered my life, they made me who i'm today.
:) Just want to Thank you for being there in my life..

:) Hope you, me and everyone will have a wonderful 2012.

:) salam sayang dan rindu, atiqah.

December 22, 2011

Excited

Assalamualaikum :)

oke, hari ni aku nak share something ngan korang.

Semalam dekat center Plaza Alam Sentral Shah Alam ni ada buat pameran daripada Pembangunan Wanita. Oke, dipendekkan cerita, aku n officemate aku ni sempat la singgah time lunch hour. Then, kitorang register untuk satu aktiviti ni. Sangat2 teruja oke bila tengok dorang menjahit patung2 comel. Memandangkan kitorang ni takde masa untuk duduk sekali joint dorang, so sorang akak ni bagi kitorang beg sorang satu supaya boleh buat sendiri kat rumah. Memandangkan jugak aku ni dah lama tak pegang benang and jarum, so boleh la lepas gian sorang kat rumah buat benda2 ngarut ni. kahkah. Oke, malas nak cakap, jom tengok hasilnya...




oke, disebalik words iloveyou, ada satu perkataan yang orang lain tak boleh nampak. Meh sini aku bocorkan rahsia ;)

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Tadaaaaaaaaa......


oke bai.. lariiiiiiiiiiiiiiii... *malu


December 21, 2011

Memories


Korang dulu pernah buat camni tak?
1. masuk ke dalam bilik, lupa ape yang nak dibuat, keluar semula, baru ingat semula
2. masa kecil, lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit
3. masa kecil, fikir bentuk hati yang sebenar macam ni--> ♥
4. tutup peti dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia mati
5. cuba 'balance'kan suis lampu antara ON dan OFF
6. bila orang tolak kepala, kita akan ketuk dagu 3 kali.
7. alif lam lam ha. sape ambik kerusi saya berdosa.
8. bukak peti ais bahagian freezer, korek2 ais pastu makan.
9. kalau aku dulu pernah pakai owning tudung. funtion dia untuk bagi keras permukaan tudung tu. angin tiup pun tak goyang weh.

:: semua ni aku penah buat dulu. korang pulak macam mana? sama x? :)


oh satu lagi.. 'taknak kawan sudah,nama kau dolah tetek kau sebelah' kahkahkah

December 20, 2011

Thank You Allah.


Bersyukurlah


"luahan ini aku persembahkan untuk mereka agar mereka mengerti"

Bertanya lah pada diri kamu sendiri:

Kenapa kadang kala kamu berasa sedih dan kesunyian sementara orang lain berasa gembira bersama keluarga..

Kenapa kadang kala kamu harus mengalami kesulitan dan kesusahan sementara orang lain boleh
bersenang lenang...

Kenapa kamu harus bekerja keras sampai lelah dan tak punya masa sementara orang lain sudah pulang ke rumah...

Kenapa kamu selalu merungut bilamana rezeki datang walaupun kamu tahu itulah punca pendapatan kamu....

Kenapa kamu harus merasa sunyi dan sepi kerana tidak seperti teman2 kamu yang gembira kesana kemari...

Tapi pernahkah kamu bertanya:

Apakah tiada orang lain yang hidup lagi sunyi dan kesorangan malah hidup sebatang kara tanpa ibu bapa, adik beradik dan sanak-saudara.

Apakah tiada orang lain yang lebih susah daripada kamu malah tidak pernah tahu apa yang namanya senang...

Apakah tiada orang lain yang tidak punya pekerjaan sehinggakan rela dan sanggup bekerja apa pun....

Apakah tiada orang yang setiap bulan berharap akan di kurniakan rezeki yang lebih agar dapat menapung kehidupan...

Kenapa kah kamu selalu melihat ke atas, dan tidak pernah melihat ke bawah?

Kenapa saat cabaran dan dugaan datang kamu menyalahkan orang lain? tetapi kamu lupa bahawa kesenagan kamu kerana orang lain?

Kenapa kamu selalu merungut, tapi tidak pernah bersyukur?

Jawapannya tidak ada di buku mana pun, tidak ada pada siapa pun, tapi di hati kamu sendiri...

bersyukurlah selagi kamu mampu untuk bersyukur....

sebelum segalanya terlambat dan diambil darimu.......

bersyukurlah dan jangan sesekali merungut atas apa yang telah diberi dan yang telah dirancang untukmu. sesungguhnya Dialah maha Perancang dan segala-galanya.

: Bersyukur dan redha. Itu yang sebaik-baiknya.

Fadhilat untuk seorang isteri.

Para Isteri! untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah,
adalah bergantung pada tanggungjawab dan peranan anda terhadap suami.
Antara tanggungjawab yang wajib untuk isteri mendapat
lebih pahala adalah seperti dibawah :-


1. Memberi/membuat segelas air untuk suami
Fadhilat : mendapat pahala puasa sunat 1 tahun

2. Menyedia/memasak makanan yang mengenyangkan suami
Fadhilat : mendapat pahala haji dan umrah

3. Perkhidmatan yang diberi pada suami
Fadhilat : mendapat pahala yang tidak putus-putus

4. Menghamilkan benih suami
Fadhilat : mendapat pahala syahid

5. Isteri mandi Junub dengan suami
Fadhilat : pahalanya seperti sedekah 1000 ekor kambing
pada fakir miskin

6. Suami meninggal dunia dahulu dari isteri dan
meninggalkan anak
Fadhilat : Isteri mendidik anak itu menjadi seorang yg soleh/orang yang berguna dengan didikan agama yang sempurna. Maka suami tetap mendapat pahala dan menjadi benteng dari api neraka. dan sekiranya isteri berkahwin lain, suami yangg meninggal itu tetap dapat pahala

sekiranya didikan Isteri pada anak-anak berterusan dengan baik.

7. Isteri yang memandang suami dengan harmoni dan
menyukakan
Fadhilat : seolah-olah berzikir kepada Allah

8. Sekiranya seorang isteri meninggal dunia dengan
keredhaan suaminya dia terus masuk syurga!

Cubalah renungkan....

December 19, 2011

nobody know
















Saya rindu awak yang dulu.
  • yang sentiasa sabar dengan setiap kerenah saya.
  • yang sentiasa ingat pada saya.
  • yang sentiasa ada bersama saya.
  • yang selalu ingatkan saya disaat saya terlupa.
  • yang terima saya apa adanya.
  • yang sentiasa sabar dengan saya.
gua tau point pertama and last tu sama.

Saya sentiasa percayakan awak dan ikhlas dengan awak.

  • Imymii
  • For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. For every second, I want you. Forever, I love you.
Saya harap awak tak baca entry ni.

November 23, 2011

Punca kekalahan Sang Garuda


Apakah sebabnya kekalahan pasukan Indonesia ditangan Malaysia walaupun mereka bermain di gelanggang keramat Istora Senayan Gelora Bung Karno? Kita melihat kehebatan Indonesia dalam perlawanan SEMI FINAL menentang Vietnam, ketangkasan mereka langsung tidak dapat disaingi pemain Vietnam. Terbit kegusaran di hati betapa Malaysia kelak bakal dikalahkan Indonesia melihatkan prestasi hebat mereka membenam Vietnam!!!

Namun situasi sebaliknya terjadi dalam pentas FINAL. Malaysia yang kehilangan tonggak utama dan hanya diperkuatkan dengan pemain simpanan mampu mengalahkan sang GARUDA...!!! Di mana silapnya? Bersama kita renungkan artikel di sebuah blog milik rakyat Indonesia. Apa yang dikatakan di dalam artikel ini amatlah benar dan langsung tak mampu dinafikan oleh sesiapa sahaja. Apakah yang menjadi penyebab kepada kekalahan Indonesia di negara tanah tumpah mereka sendiri? Ayuh sama-sama kita renungkan.....


Timnas Tolong Hilangkan Kebencian dan Dendam

Sepulang dari kantor kemarin, saya menyaksikan suatu fenomena yang luar biasa, trotoar-trotoar jalan penuh oleh kendaraan bermotor yang diparkir. Si empunya motor asyik nglesot di lesehan pinggir jalan yang dipasang layar tancap. Cafe-cafe penuh dan jalanan lenggang, Garuda muda akan melawan Harimau Malaya.

Pertandingan sarat emosi, dendam kesumat dan kebencian. Teriakan-teriakan Malingsia dan Ganyang Malaysia bergema. Warna merah mendominasi pandangan mata, di udara sangat terasa hawa keoptimisan bercampur kebencian pada negeri Jiran. Inilah final impian dimana mayoritas masyarakat Indonesia sangat ingin melihat pasukan Garuda Muda menjungkalkan Harimau Malaya.

Pertandingan pun berlangsung, decak kagum bergumam melihat kecepatan para pemain garuda muda khususnya para pemain-pemain dari pulau Papua. Dan gol cepat pun terjadi, suasana menjadi riuh rendah, teriakan gol bergaung, rasa puas merasuk ke jiwa penonton.

Lalu penantian gol kedua pun bergelora, detik demi detik, menit demi menit tapi gol kedua yang ditunggu tak kunjung datang, malah pasukan Harimau Malaysia mampu menyamakan kedudukan. Serangan dari tuan rumah tak berhenti, umpatan dan cacian silih berganti menemani pertandingan. Wasit, hakim garis, pemain, pelatih lawan tak lepas dari hinaan dan umpatan. Hingga beberapa gol yang diciptakan tak mendapat pengesahan makin tinggi tensi permainan makin gemes penonton.

Pertandingan normal berakhir, perpanjangan waktu, dan akhirnya adu Tos-tos an dilakukan. Disinilah mental diuji dan Garuda Muda terbukti belum mampu menunjukkan mental juara. Malaysia pulang ke kandang mereka dengan kepala tegak, kalungan medali Sea Games yang dirindukan oleh warga Indonesia selama 20 tahun dibawa ke Kuala Lumpur.

Ada apa sebenarnya? Kenapa Indonesia selalu kalah dengan Malaysia di partai puncak? Banyak yang beranalisis tentang masalah teknis seperti teknik, team work, mental dan lain-lain. Tapi saya mencoba menganalisis dengan cara lain. Kenapa Indonesia tidak bisa mengalahkan Malaysia di GBK?

Jawabannya adalah karena motivasi Indonesia untuk menang adalah motivasi kebencian dan dendam. Seperti diketahui benci dan dendam adalah dua energi yang sangat NEGATIF. Maka begitu berkumpul di stadion yang penuh dengan aura kebencian dan dendam energi negatif itu terakumulasi besar sekali.

Dan percaya atau tidak energi negatif itu akan menular ke dalam lapangan. Dan permainan pun kacau sekali, ditambah seluruh stadion yang menyumpah serapahi negara lawan. Maka doa yang didasari oleh energi negatif tidak akan sampai dan diterima oleh Tuhan.

Justru doa penonton Malaysia yang datang ke GBK dikabulkan. Kenapa? Karena mereka termasuk orang-orang yang teraniaya,sebagai tamu mereka bukannya dihormati tetapi malah disumpah-serapah. Padahal mereka belum tentu salah, maka saat mereka berdoa meminta kemenangan, dengan cepat Tuhan mengabulkan. Doa orang-orang teraniaya lebih makbul.

Oleh karena itu marilah kita luruskan niat, saat pertandingan olahraga tidak perlu membawa kepentingan politik dan membawa kebencian di lapangan. Bertandinglah untuk menghibur, untuk mencapai prestasi karena ingin mengharumkan nama bangsa tanpa menginjak martabat bangsa lain. Bukankah seorang pemenang sejati itu adalah mereka yang “Menang tanpa kesombongan dan kalah tanpa banyak alasan”. (22/11/11)

*********************************************************************************

Salah satu doa yang akan dimakbulkan Allah adalah doa orang2 yang teraniaya. Apa2 pun harap kemenangan malam ni (Harimau Malaya VS Syria) masih berpihak pada kita. InsyaAllah :)

October 17, 2011

More Than Words

From my sista. Enjoy!

Saying I love you
Is not the words I want to hear from you
It's not that I want you
Not to say, but if you only knew
How easy it would be to show me how you feel
More than words is all you have to do to make it real
Then you wouldn't have to say that you love me
Cos I'd already know
What would you do if my heart was torn in two
More than words to show you feel
That your love for me is real
What would you say if I took those words away
Then you couldn't make things new
Just by saying I love you
More than words
Now I've tried to talk to you and make you understand
All you have to do is close your eyes
And just reach out your hands and touch me
Hold me close don't ever let me go
More than words is all I ever needed you to show
Then you wouldn't have to say that you love me
Cos I'd already know
What would you do if my heart was torn in two
More than words to show you feel
That your love for me is real
What would you say if I took those words away
Then you couldn't make things new
Just by saying I love you
More than words

(Lyric song from Extreme)
> I love you,you and you.

October 13, 2011

Things that I would NOT change.



Things that I would not change about myself.
  1. Color of my eyes.
  2. My handwriting.
  3. My love to my parents, siblings, relatives and friends.
  4. My sweetheart.
  5. Color of my hair.
  6. My ambition to become a mother and wife.
  7. My nose!
  8. My stubbornness.
  9. My determination to improve.
  10. My singing voice. I would not change it for better or worse.
  11. My ability to be honest with myself.
  12. My appreciation for the human being.
  13. My persistence (knowing something is difficult but not giving up).
  14. My love for you!

September 30, 2011

Biar tak bergaya asal tak papa!


Assalamualaikum w.b.t. Kali ni nak bukak topic pasal gelagat manusia hari ni. Manusia hari ni aku tengok terlampau pentingkan gaya (cara hidup). Aku cukup menyampah dengan manusia2 yang macam ni. Apa kejadahnya berhabis duit hanya untuk bergaya?

Telefon mahal

Aku ada member yang tak berapa nak member sangat la. Dia pakai smartphone. Beribu tu harganya. Aku rasa aku pun tak mampu nak beli. Gila canggih. Macam2 gadget ada. GPS, 3G, web browsing dan macam2 la. TAPI kredit tak de!

Bila ditanya, jawapan biasa yang akan diberi, tak sempat nak topup la, kedai topup tutup la, topup habis la. Macam2!. Kalau kau dah mampu nak pakai hp mahal2, mesti kau pun mampu nak topup hp ko tu. Tak pun, why not kalau kau pakai je line. berapa sen sangat la kn.

Kereta

Budak ofis aku dulu (dulu oke) macam ni la. Sorry to say la. Aku bukan nak judge orang. Cuma ni dari apa yang aku nampak. Bila sorang dah pakai/tukar kereta baru, yang sorang ni pun nak jugak keluar kereta baru. Senang cite, almost 1/2 gaji dorang habis bayar installment je. Then, bila dah tengah2 bulan, sibuk nak kena ikat perut tak makan. apa ke hek. For me, kalau nak pakai/beli kereta bila la ianya 1/4 tak pun 1/3 dari gaji aku. Not more than that! Cuba korang imagine, kalau gaji dah rm1500,pakai persona. Installment around rm600, minyak plus toll may be rm300. So, lebih daripada gaji habis bayar dekat kereta je. Tu belum termasuk expenses lain lagi tu.

Orang2 macam ni la bila member ajak lepak minum2, tengok wayang bagi macam2 alasan. Busy la, gaji tak masuk lagi la, malas la. macam2! Tak de life langsung! Bagi aku, pakai la apa yang termampu. Tengok pada kemampuan diri sendiri. Buat apa nak kisah dengan pandangan orang lain terhadap apa yang kita pakai. Bukannya dorang yang nak bayar pun kat korang tiap2 bulan tu. Bersyukur apa yang ada. Alhamdullilah.

Bagi aku, tak mati pun kalau tak pakai/ tak ada kereta yang mahal2 tapi aku akan mati kalau tak makan. Korang bila dah tengah bulan, makan la kereta tu sikit2. Ada yang bila dah beli kereta tu, last2 naik bus jugak. Sebab apa? Sebab kau tak reti nak drive sendiri. Kau beli kereta just nak show off kat orang yang kau mampu beli kereta. ok fine.

Pendapat aku: Masing2 berhak untuk menjadi seseorang tanpa perlu mengikuti orang lain. Yang penting, walau secantik/sesenang mana pun korang, tak kisah dari segi apa pun, kita jangan pandang hina pada yang hodoh/miskin. Kecantikan/kesenangan korang tu hanya pinjaman daripada Dia je. Bila2 masa je Dia boleh tarik balik. Sekian.

P/s: Maaf kalau ada yang terasa (ikhlas). Ni hanya pendapat dan pandangan aku je. Kalau tak leh terima, terpulang. Boleh la cepat2 tekan |X| kat atas sebelah kanan tu. Biar tak secantik mawar yang berduri asalkan jadi cempaka yang harum walaupun tak cantik.

September 29, 2011

Shila amzah - patah seribu (acoustic)



enjoy!

Walau kau tiada di sini
Ku tetap ingat semua pesanmu
Ku hidup seolah-olah kau masih ada
Bisikan kata kepadaku

Bilakah kau akan utuskan surat buatku
Aku terus menunggu tibanya kata cintamu

oh.. patah seribu hatiku
Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi

Biar pergimu tanpa relamu
Namun hatiku tetap rasa
Kejamnya kau meninggalkanku dengan nota-nota
Cinta buat kita berdua bila kan ku bisa menerima ketiadaanmu
Kan ku bakar semua hapuskan semua kenangan

Patah seribu hatiku
Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi

Sayangku mohon padamu
Segera tinggalkanku
Pergilah kau ke tempat yang kau tuju
Pasti ada hikmah buatmu dan juga buat diriku

Pergilah…


September 28, 2011

I wish you were here.


Emak & Ayah: Untungnya mereka yang masih mempunyai emak dan ayah yang sentiasa mendoakan kesejahteraan anak-anak mereka. Yang sering menelifon anak-anak mereka bila berjauhan. Yang selalu ada bila memerlukan. Ah, indahnya. And now, I wish I still have both of them. I love them.

Kakna,Huda & Bat: Mereka harta yang tak ternilai yang pernah aku ada. Ketawa, menangis sama-sama. Yang selalu ada bila aku memerlukan bahu untuk meluahkan segala rasa. Yang sentiasa ada bila aku perlukan pendapat dan cadangan terhadap sesuatu perkara.Yang sentiasa ada bila aku memerlukan sokongan saat terjatuh. Aku sanggup kehilangan segala-galanya kecuali mereka.They knows who the real I am. I love them.

My cikgu: Terima kasih sebab u selalu buat I tersenyum. Bila pegang fon je mesti nak senyum2. am I falling in love with u? :) I tahu u busy, tapi takpe la, I faham and Im always believed on u. Please be with me. Hold my hand when I been tired, bewildered and lost. Show me the way when my path is all rough and steep. Hold my hand when I in hurt and pain. Shower you love and care. I love you.

Friends and relatives: Aku masih perlukan kalian. Terima kasih untuk segalanya. Pada yang sudi pinjamkan bahu bila aku sangat perlukannya. Bila memerlukan kawan untuk bershopping. Terima kasih. I love you.


p/s: Sengaja tak nak letak pict mereka2 sbb wajah mereka sentiasa ada dihati. InsyaAllah aku sentiasa mendoakan kebahagian mereka dimana saja mereka berada.

September 27, 2011

Oh! October


Morning/afternoon/everning guys! oke2 entry kali ni nak update pasal october. Ada apa dengan october ni? Eh, apa giler ke aku ni bulan september pn tak habis lagi ni tetiba nak cite pasal october pulak.

No no, bukan macam tu ye. Yesterday, I received letter from my sista. Nak tau surat apa? hah, ni dia :-
Invitation letter for Convocation.


Atur cara majlis.
Kenapa dari sista? bukan dari kolej? oh, sebab kolej anta ikut alamat kampung. Jadi dengan jasa baik my sista pos balik kat aku jadi sampai la semalam kn. Oke, october memang banyak sangat surprise.

Macam tahun2 lepas jugak. Apa yang banyak sangat surprise tahun lepas tu? Oh, yang tu nanti aku update bila dah masuk october ye guys!The special bout that day is tarikh dia jatuh pada 16 Oktober 2011 :) Thanks pada pihak kolej/urusetia yang pilih tarikh tu. its will become memory that is meaningfull :)

:. oke, tak sabar nak tunggu. nanti akan diupdate sepanjang majlis itu berlangsung. Harap ia
berjalan dengan lancar. InsyaAllah.

September 23, 2011

New day, new life, new hope, new love

“Andainya Kau adalah jodohku yang tertulis di Lauh Mahfuz, Allah pasti akan menanamkan rasa kasih dalam hatiku dan hatimu. Itu janji Allah.."

September 15, 2011

rezeki manusia



"Kita akan berasa sedih pabila kita gagal dalam peperiksaan
Tapi kita akan berasa lebih sedih lagi jika kita mengetahui
Sahabat baik kita sendiri mendapat tempat pertama
alam peperiksaan tersebut" Petikan filem 3 Idiots

Rezeki Tuhan bagi melalui pelbagai cara.
Bukankah nasib dan rezeki manusia itu seperti cuaca, ada ketikanya cuaca baik, ada ketikanya cuaca itu buruk,begitu jugalah dengan rezeki manusia itu. MT

Semoga Tuhan kuatkan semangatku untuk melalui hari2 mendatang. Mungkin Tuhan nak berikan yang lebih baik, jadi Dia beri kita dugaan sekarang.

Setiap yang berlaku ada hikmahnya. InsyaAllah.



p/s: ditaip oleh orang yang hampir putus cinta asa.

September 14, 2011

Lumrah

Jika kau merasa sedih,
Pandanglah ke sungai,
Airnya mengalir walaupun
Berjuta batu menghalang.

Jika kau merasa sedih,
Pandanglah ke langit,
Kau akan sedar bahawa,
ALLAH SENTIASA BERSAMAMU.

Kesedihan tu tak berkekalan tapi hanya sementara. Tapi lumrah manusia. Kadang2 bila rasa kecewa tu datang kita dah rasa tak mampu untuk berdiri. tapi INGAT! ALLAH sentiasa bersama dengan orang2 yang bersabar.

p/s: sesiapa yang suka fikir bukan2 tu, cepat2 la bersihkan fikiran sebab ni tak de kena-mengena dengan putus cinta.

September 13, 2011

SAHABAT atau CINTA?


Orang kata SAHABAT tu selamanya,
orang kata SAHABAT lebih dari cinta,
orang kata sekali SAHABAT selamanya SAHABAT,
orang kata pilihlah SAHABAT dr CINTA,
orang kata mereka pentingkan SAHABAT dari CINTA,

Sebabnya :D

mereka kata CINTA itu buta dan akan menyebabkan kita JATUH dan TERLUKA,
mereka kata SAHABAT pula akan bantu kita BANGUN dan PULIHKAN kita,
mereka kata CINTA boleh di cari tetapi SAHABAT sukar untuk di cari,

Maka :P

mereka pilih SAHABAT dr CINTA,
mereka dahulukan SAHABAT dr CINTA,
mereka pentingkan SAHABAT dr CINTA,

Tetapi :(

bila mereka mulai merasakan CINTA,
SAHABAT di lupakan,
SAHABAT di tinggalkan,
CINTA boleh menegur tentang SAHABAT,
tapi,
SAHABAT tak boleh menegur tentang CINTA,
kata-kata dan ikrar hanya tinggal kata-kata tanpa makna,

Sebabnya :(

CINTA telah menjadi segala-galanya,
CINTA telefon tgh mlm nak masuk pg tak apa,
CINTA merajuk tak apa,
CINTA marah tak apa,

Bila :D

SAHABAT telefon malam dh nk pagi,talian sibuk *call waiting*
SAHABAT ada masalah langsung tak di endahkan,
SAHABAT merajuk dia yg marah,
SAHABAT marah,dia teruskan putuskan persahabatan,

Sebabnya :)

dia fikir CINTA akan menemaninya,
tapi,
dia x prnh fikir,
adakah cinta itu cinta SEJATI dan ABADI?
sedangkan SAHABAT sejati sudah di tinggalkan,

Akhirnya :(

setelah di tinggal dan di lukai oleh CINTA,
dia kembali mencari SAHABAT,
meminta-minta kembali kasih SAHABAT,
luka SAHABAT terlalu dalam,
namun,SAHABAT masih menerimanya,
kerana bg SAHABAT,
SAHABAT adalah SELAMANYA,
luka yg telah di gores di hati,
SAHABAT menganggapnya sebagai dugaan PERSAHABATAN,
kerana bagi SAHABAT,
"SAHABAT sebenar akan mencapai tangan sahabatnya dan akan menyentuh hatinya"

~Hidup Ini Indah Jika Kita Tahu Bagaimana Cara Mencorakkannya~

-CINTA TAK SEINDAH YANG DISANGKA-

September 12, 2011

saya tak sebetuah kalian



kenapa mesti ada rasa macam ni?
-.-

rasa macam nak lari jauh-jauh.

tsktsktsk

August 1, 2011

Ramadhan datang lagi.

Salam 1 Ramadhan. Alhamdulillah kita masih dapat menjalani ibadah puasa pada tahun ini. Gua selalu terfikir,puasa taun depan ada ke tak lagi kan. InsyaAllah dengan izinNya tiada yang mustahil :)

em macam biasa la,bila puasa ni macam2 gejala boleh tengok. contoh yang senang kat fesebuk la. dekat semua orang kalau boleh nak wish selamat berpuasa.(tapi gua tak cakap tu salah k) contoh lain, bila kat bazar,kalau boleh semua benda nak beli. habis tu kalau semua benda kau nak beli dalam satu hari,esok kau nak beli apa pulak untuk berbuka?

1 lagi isu yang gua dapat tengok kat fesbuk ialah bila ada sesetengah daripada dorang ni bukan main niat puasa nak kuruskan badan bagai.Kalau kau puasa bagai nak rak tapi bila time berbuka kau melantak tak hingat kiri kanan,tak guna gak beb. Orang lain niat puasa kalau boleh nak kurangkan dosa tambahkan pahala. hmm,WaAllahualam.

Apa2 pun yang penting, puasa kena ikhlas dan mengharapkan keberkatan dan rahmat dariNya. InsyaAllah. tapi jangan la pulak,kau puasa penuh satu hari pun kau tak tinggal tapi sayang solat satu waktu pun kau tak buat. Jangan la macam tu.

Apa2 pun niat gua baik. Maaf kalau ada yang tersinggung.. Bulan mulia ni kalau boleh gua pun tak nak la tambah dosa free kan. Apa2 pun selamat berpuasa pada semua. Semoga kita sama2 dpat manfaat dari bulan yang mulia ini. InsyaAllah. Assalamualaikum.

p/s: jom malam ni pegi tarawih :)


July 29, 2011

aku tetap rakyat Malaysia!



Seri 1-1 antara Malaysia dan Singa pura-pura semalam tidak dapat melayakkan Malaysia mara ke peringkat seterusnya apabila tewas dengan agregat 4-6. Ya gua sebagai penyokong Malaysia sangat kecewa.Tapi gua tetap berbangga dengan usaha semua pemain lebih-lebih lagi khairul fahmi.

tapi yang buatkan gua sangat tak puas hati bila tengok pemain2 singa pura-pura yang banyak berlakon. Fikir shamsul yusof ambik dorang berlakon kot.

p/s: Tahniah buat pasukan paramedik yang bersungguh-sungguh berlari kehulu kehilir merawat pemain yang berPURA-PURA sakit.koranglah hero yang sebenarnya!

July 18, 2011

grrrr..

aku benci kau! ye kau la. sape lagi! gggrrr

April 24, 2011

MISSING II

today (240410) has been 2 years, i miss him so much!

mesti korang pelikkan( x pelik pun buat2 pelik la) semalam punya entry pn lebih kurang sama macam hari ni kan. sebenarnya, hari ni genap sudah 2 tahun arwah suffian mninggal.ye, tarikh kejadian memang selang sehari je. cuma tahun yang berbeza. that's y aku cukup fobia dengan bulan april tau! em, ntah2 korang pon dah muak kan aku ni asyik cite sdih2 je. lagi2 pasal orang yang dah tak de. uishh, sape leh lupe beb orang yang pernah buat baik dengan kita, selalu ada time susah senang dengan kita, orang yang penah kita sayang, orang yang kita harapkan boleh jaga,bimbing kita kelak, tiba2 pergi dulu dari kita. sentap hati mak nak!

kalaulah arwah ada lagi:
  • mesti kitorang dah kawin. eh,slap mebi dah risik2 kot. (aku malas nk tekan backspace).
  • ada orang nak dengar aku membebel, ada tempat aku nk gigit(kalau aku geram/marah,aku suke gigit arwah.hah2 pk bukan2 la tu.gigit kat tangan la), layan kerenah aku yang bukan2 ni. (orang yang betul2 kenal aku tahu la camne).
  • mesti time ni kitorang tengah tunggu nak grad sama2.
  • banyak juga perubahan dalam hidup aku selepas arwah xde. bila datang bangi, g kolej ke hostel ke, mula la aku nk sedih2. ye ar. banyak kenangan kitorang kat sini. tapi sekarang aku dah sedikit lega sebab lepas ni aku dah TAK perlu lagi datang bangi. bukan niat untuk lupakan kenangan2 tu semua.tapi biarlah. benda dah lepas. tak elok dikenang2. iyo idok. apa2 pun semua 2 tetap dalam ingat aku. insayaAllah.

Al-Fatihah.

April 23, 2011

MISSING

Today has been 3 years i loss my mom and until now i wish i still have her. :(

kalau la arwah ada lagi, mesti:
  • ada yang selalu tanya kabar ktorg adik beradik. macam dulu2. duduk ostel, hari2 mak i call tau. tanya dah mkn ke, stdy mcm mana. tapi lepas 2 dah xde dah.
  • kalau duduk ostel dulu, bila bulan puasa je, mesti mak i hantar juadah untuk berbuka. sbb mak i tau makanan kat ostel tak best. nanti tak pasal2 kurus la anak dia sorang ni.
  • kalau arwah ada lagi, mesti hidup ktorang tak macam hari ni. mesti macam orang lain. seronok je aku tengok dorang. jeles tau.!
  • banyak sebenarnya perubahan selepas ketiadaan beliau. tapi x nak la cite satu2 nanti i sedih la.
apa2 pun, saya SAYANG parents saya. walaupun mereka dah xde. saya tetap bersyukur dengan ape yang saya ada sekarang. saya ada kakak, adik2 yang selalu ada bersama. :)



April 5, 2011

Dialog dua hantu

Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,

"Apsal kau ni asyik menggigil je?"

"Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais...sejuk!!" Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

"Ooo..kesian... aku dulu mati sebab heart attack." Kata Hantu A ramah.

"Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang." Balas Hantu B.

"Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya..." jawab Hantu A sayu.

"Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih.."

"Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang."

"So, ko dapatla tangkap diorang?" tanya Hantu B penuh minat.

"Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak..." kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.

Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

"Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi.

.....sumbangan: incik gelihati

March 30, 2011

Ada bezakah?

assalamualaikum readers. eh2 ada ke yang sudi baca blog aku nih?. macam xde je. xpe2 aku blogging ni pun bukan nak kejar populariti ke $$$ ke. just suke2 lepas geram.

oke, pagi ni aku ada bukak Oh Media ! . then ada something yang menarik perhatian aku.



:: Siapa Nurul Ain Rusly ni? Kenapa tak berbogel terus je keluar Metro? Kesian.. (Faizal Tahir keluar tv buka baju kena ban. Tapi bila perempuan separuh bogel keluar paper macam ni, tiada tindakan. Apa ini semua? Diskriminasi ke atas kaum lelaki ke? Hahah!) (oh! Media)

aku sendiri tak faham. kenapa boleh jadi macam ni. wahai wanita, jaga la aurat anda. perhiasan anda hanya untuk suami je. ingat tu. aku ni nak nasihat lebih2 pun aku sendiri bukan la perfect sangat. tapi dah kalau isu2 macam ni, kita sendiri kena faham la. kita di Malaysia bukan oversea!

:: apa2 pun, anda buat anda dapat ! ^^



i lap u lah faizal ! coba satu !

March 29, 2011

Pemandu wanita berbahaya? WT*?.



Hoi korang! eh kurang ajarnye.. haha.. ok kita tukar..

Wei korang! pun macam kurang ajar gak.. takde adab main wei wei pulak. Kita tukar lagi..

Oit!! Oit!! Ni lagi biadap. Hahaha!

Assalamualaikum korang! Haaa ini baru betul cara orang Islam. Dan salam sejahtera buat reader yang bukan beragama Islam. Sebelum tu aku nak memohon maaf jika entry kali ni agak kuar diajar sikit drpd entry sebelum2 ni. yela,aku sendiri yang baru bernafas di bumi Allah selama 21 tahun ni. Mungkin 40 tahun lagi, mungkin 20 tahun lagi, mungkin 1 tahun lagi, mungkin sebulan lagi, mungkin seminggu lagi, mungkin 1 hari lagi atau mungkin 1 jam lagi akan meninggalkan dunia yang fanak ini. takut lak lau tak sempan nk minta maap kn.

OK2 sila kembali pada topik asal dan Sila ulang semula tajuk entry kali ni. kalau korang nak tahu, tu la first thing yang aku terbaca bila bukak paper hari ni.

macam gampang!
aku rasa, isu ni terlalu umum. asal accident je, pemamdu wanita dipersalahkan,asal tak bagi signal je, mesti pemandu wanita dulu yang dituduh.

apa, kalau pemandu lelaki tu memang dah sah2 ke tak buat kesalahan ketika memandu? kenapa asyik pemandu wanita je dipersalahkan?? kaum adam bila nampak keta depan slow gila babeng mesti cakap "cis, ni mesti pempuan yang bawak ni, slow gila!" padahal tengok2 lelaki yang bawak.!

pagi tadi aku sempat dengar kat hotfm pasal topik ni jugak. ramai yang tak puas hati pasal isu ni. helo kaum adam, korang pun sama je la (sesetengah oke) tengok la, kalau accident, kaum adam la yang selalu yang jadi magsa kemalangannya kan. takkan la semua kaum hawa kot.

‘‘Dia relaks, dia tidak peduli kiri kanan. Kita hon, dia marah ada juga yang sanggup keluarkan tangan dan menunjukkan pelbagai isyarat,” katanya. WTF?.

ah, aku malas ar nak bebel lebih2. korang baca la sendiri kat website nih

Utusan Malaysia Online - Berita Utama


apa2 pun, ini just pendapat aku je la kan. ye la isu ni terlalu subjective. tapi kalau dah ada pihak yang terus cakap wanita punca kemalangan, sape tak angin weh. lagi2 aku sebagai wanita. senang cite, korang bagi la pendapat korang pasal isu nih?

tapi kalau sapa2 yang rasa tak boleh terima aku punya pendapat ni, boleh pegi KB Mall !

March 28, 2011

kerja


suatu masa dulu, time aku perlukan $$ tambahan tuk aku penuhkan keinginan aku sampai satu saat aku nekad untuk keja partime dekat billion.aku dapat keja kat situ. macam2 keje aku buat, jadi sales girl penah, cashier pn penah. kakak yang interview aku kat situ explain panjang lebar pasal skim gaji kat situ.

"kat sini dik, kalau jadi promoter ke jaga stok ke kami bayar RM600 tapi macam adik, kami bayar RM600 + alaun RM100. tapi kalau adik buat OT kami bayar RM4 setiap jam adik buat OT tuh". kata kakak tuh gembira bila aku dah la talented, cantik pulak keja kat situ. abang2 nepal dah melambai2 tangan dari luar.

balik2 rumah aku dah mula fikir, bleh ke aku buat keja nih. last2 aku nekad jugak buat keja nih. yela, blum cuba blum tau. untung2 dapat scandal baru. cis, mcm gampang. mat2 nepal banyak la!

Kerja dari pukul 10.30pg sampai 10.30 mlm kalau weekend tp kalau hari2 biasa pukul 5.30 sampai 10.30 (sbb time tu aku buat LI so partime je la).

Aku sure benda dilema camni paling dirasai oleh mereka2 yang bergaji RM1000 dan ke bawah.Bekerja punyalah panjang masanya,dapat pun ciput aje,tolak2 hutang dan bil,lepas la beli maggi untuk buat bekal makanan. tengoklah, paling2 banyak barang dekat supermaket, rak maggi paling panjang. nampak sangat rakyat2 kat M'sia nih botak kepala sbb asyik makan maggi je!

Takpe lah, dari pada duduk rumah, goyang hidung je baik aku try buat keja nih. tapi last2 aku just dapat bertahan hanya untuk 2 bulan je. oleh kerana kekangan masa yang dialami. ececeh~

ok2 cuba korang fikirkan,dalam ramai-ramai menteri,menteri mana yang ambik peduli pasal orang-orang yang kerja kat bawah-bawah ni?Kita boleh cerita pasal kadar ekonomi naik,pasal kadar KDNK yang pesat atau tahap pelaburan yang meningkat....but those thing do not matter at all to those who work for a pittance.Takkan ada orang2 politik yang peduli.But the biggest problem of all is that...kita semua pun tak peduli pasal diorang ni.

Mesti ada yang pernah maki cashier kat shopping kompleks kalau minah tu kira barang slow2 masa kau nak cepat, dia terdouble scan korang punya barang then dia nk kena cari shif cashier untuk void balik .Mesti ada antara kita yang bengang dengan mamat tukang potong ayam kalau ada queue panjang masa kita nak timbang dan potong ayam.Mesti anda akan rasa annoyed kalau tengah2 shopping,isle barang tu diblok oleh seorang mamat yang tengah susun stok barang. Aku pernah nampak seorang member aku (cashier) di maki "stupid idiot" sebab harga kat cashier dengan display lain dan bila member aku tu ditanya dia tak tau nak jawab apa.Diorang tu hanya dibayar RM700 untuk mengadap muka korang dan layan perangai korang yang kadang2 tak serupa manusia.

Gaji ribu-ribu tapi troli pun tak reti nak letak balik kat tempat kumpul troli!Apa kau ingat pekerja2 kat situ yang dibayar RM700 juga bertugas untuk mencarik troli kat merata-rata tempat yang kau sepahkan?Bila troli takde reti pulak mengamuk nak maki hamun...!

Apa point aku?

Ada ramai orang susah dalam Malaysia yang kerja dekat shopping kompleks.Hidup diorang dah memang susah,apa kata kita,jangan susahkan hidup diorang lagi.Tak kira lah situ ramai pekerja Bangladesh ke,nepal ke,local ke..Kalau orang senang tak mau tolong kita...kita orang yang susah mesti tolong orang susah.Mereka bekerja dengan gaji yang sangat minima. RM700 beb! aku cakap ni pun berdasarkan pengalaman aku keja jadi promoter ngan cashier. kalau dulu, mebi aku pun selalu je nak maki hamun, kalau cashier tu lambat scan, servis dorang x ok ke. tapi bila dah jadi kat batang hidung aku yang x berapa nak mancung nih. shit! baru aku faham perasan mereka. emosi emosi!

Dan jangan pandang senget kat kat dorang okeh. korang x tahu ntah2 dorang dah ada dip, deg dan ntah2 dorang straight A SPM tau dalam tangan. lagi dassyyyaatt dari korang! so kita hidup nih kena la saling hormat menghormati.baru la orang lain pun akan hormat pada kita. tak luak mana pun kalau korang senyum pada dorang. cuba fikir balik, kalau dorang xde, spe yang nak susun2 barang kat rak, sape yang nak susun/cari troli. korang pun susah nak shopping.

dari pengalaman aku keja kat situ jugak, aku dapat member2 baru. dorang suma baik2, kapla dongga, senget punya orang. so, masuk la ngan kapla aku yang memang dah senget ni kn.

oke lah. so ingat je korang, apa2 pun pekerjaan yang ada kat Msia nih xkira la yang pangkat tinggi ke rendah ke, hormat la orang lain. jangan nak pandang senget je. mana tahu, satu hari nanti, dorang jugak la yang nak tolong kita. manaaa la tahu kn.

March 27, 2011

Terimbau kembali

salam reader sume.
tadi aku ada bukak fb member aku..tetiba aku ada jumpa satu gambar nih yang betul2 buat aku rasa teringat sangat sangat sangat kat arwah.



(RED)
(arwah pian dalam kenangan)

apa yang paling2 aku tacing skali bila t'nmpak pict nih ialah bila aku nampak dia pkai cincin tuh.. dan sampai sekarang aku still simpan dan pakai cincin yang sama.
em,dah la.. aku pn dah xnak ingat2 cite lama. apa2 pn, doa aku sentiasa untuknya disana..InsyaAllah.


MUHAMMAD SUFIAN B.MAHADI
LAHIR PADA 30 APRIL 1990
KEMBALI KE RAHMATULLAH PADA 24 APRIL 2009
SEMOGA ROHNYA DICUCURI RAHMAT,AMIN..
AL-FATIHAH

March 26, 2011

aku ada, kau ada ke?



::.Result SPM aku tak memuaskan..... nak bunuh dirilah

::.laptop aku xde bluetooth.....nak bunuh dirilah

::.Roomate aku sengal2 ubi.....nak bunuh dirilah

::.Dulu2 selalu gaduh dengan adik.....nak bunuh dirilah

::.duwit pinjaman selalu tak pernah cukup.....nak bunuh dirilah

::.penat buat keja partime.....nak bunuh dirilah

::.report LI tak siap2 lagi......nak bunuh dirilah

::.pakwe aku tak penah topup untuk aku.....nak bunuh dirilah

::.ada orang cakap aku cun.......nak bunuh dirilah

::.rambut aku gugur......nak bunuh dirilah

::.baju aku kedut......nak bunuh dirilah

::.berukband lembab macam terkena penyakit pakingson...nak bunuh dirilah

::.tak de idea nak update blog......nak pegi KB mall lah !

March 15, 2011

babai

yeay !
esok nak keluar dari pulau nih.
nak jumpa sayang2 saya ^^

insyaAllah

::. babai incik helang
::. babai meera senget
::. babai jiranku stalkerku
::. babai bantai ucuk >.<
::. babai fesebuk
::. babai babai babai

March 10, 2011

February 7, 2011

duhai Ibu

ibu,

satu nama dan perkataan yang begitu agung dan bermakna pada mereka yang bergelar seorang anak. Mengusung kita selama 9 bulan 10 hari, menahan kesakitan demi menjaga bayi yang kandungankannya. Mengusap2 perut dengan penuh kasih dan sayang biar pun kita menendang-nendang dinding perut ibu.

Disaat kelahiranlah, saat pengorbanan ibu yang tiada tandingnya. bertarung nyawa untuk melahirkan zuriat hasil dari persatuan dua jiwa. melahirkan seorang yang bergelar anak. anak yang diharapkan agar dapat menjadi penawar duka dan lara, menjadi seorang anak yang berguna, menjadi seorang yang boleh mendoakan kesejahteraan kedua ibubapanya kelak.

Ibu tak pernah jemu2 untuk mendidik, memberi tunjuk ajar, memberi bimbingan disaat anaknya dalam apa jua keadaan. menjadi peneman diri anak2 disaat anak2 tak tahu kemana ingin dituju. Dia bekerja keras, untuk mencari nafkah dan sesuap nasi kpada anak2nya. dia yang susah bangun sendiri disaat kehilangan tempat bergantung.

Ibu sering bimbang ketika kami sakit hingga pekerjaan lain ditinggalkan demi merawat kami.Kini, ibu yang tersayang, yang diharapkan utuk terus membimbing, menjadi tempat mengadu, telah tiada. disaat ini barulah kami merasa akan kehilangan tempat bergantung. Kami berdikari untuk teruskan hidup yang masih panjang selagi masih ada nyawa dibadan. Kami tak akan pernah melupakan setiap pengorbananmu pada anak2mu ini walau sesaat. Sesungguhnya, setiap nafas yang dihembuskan ini adalah untukmu ibu.

;Sesungguhnya tugas seorang anak adalah sentiasa mendoakan kesejahteraan kedua ibubapanya apabila mereka telah tiada.

;Firman Allah bermaksud: “Dan Tuhanmu memerintahkan agar kamu jangan menyembah melainkan hanya kepada-Nya dan hendaklah berbuat baik kepada kedua orang tua. Dan jika salah satu daripada keduanya atau kedua-duanya berusia lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu menyatakan kepada keduanya perkataan ‘ah’ dan janganlah kamu membentak keduanya. Dan ucapkanlah kepada keduanya perkataan mulia dan rendahkanlah dirimu terhadap keduanya dengan penuh kasih sayang dan ucapkanlah: “Wahai Tuhanku, sayangilah mereka keduanya, sebagaimana keduanya menyayangi aku waktu kecil.” ” (Surah Al Israa’: Ayat 23 dan 24)

;Janganlah berhenti berdoa kerana sesungguhnya doa anak soleh untuk ibu bapanya tidaklah terputus amalannya meskipun mereka sudah meninggal.

;Ya Allah, Kau ampunkanlah dosa2 kedua ibubapa kami, tempatkanlah mereka bersama hamba2Mu yang beriman, kasihanilah mereka seperti mana mereka mengasihani kami sejak kecil, terangilah kubur mereka, sesungguhnya hanya padaMu kami memohon. amin amin Ya Rabbal A'lamin.

::: kami amat merinduimu ibu :::